Hamilelikte Diş İşlemleri

“Hamilelikte Diş İşlemleri ” sorusu sürekli karşımıza çıkan ve en çok merak edilen konu. Bu Yazımızda sizlere Hamilelikte Diş İşlemleri ni anlatacağız.

HAMİLELİKTE DİŞ İŞLEMLERİ

Hamilelikte diş işlemleri uygulanabilir mi sorusu sıkça sorulmaktadır. Hamilelikte diş işlemleri yapılmadan önce kesinlikle kadın doğum uzmanından konsultasyon alınmalı ve kadın doğum uzmanının gözleminde olunmalıdır. Hamilelik döneminde kullanılan yanlış ilaçlar, riskli uygulamalar bebeğin ve annenin sağlığını etkilemektedir. Bebeğin organlarında kalıcı bir hasar oluşturabilmekte veyahut ölümle sonuçlanabilmektedir.

hamilelikte diş işlemleri nedir

Hamilelikte diş işlemleri her daim önemi yüksek olan bir konudur. Toplumumuzda hamilelikte bebeğin kalsiyum ihtiyacını karşılamak için annenin dişlerini erittiği gibi düşünceler hakimdir. Eğer yeterli kalsiyum alınmazsa bebeğin kalsiyum ihtiyacı annenin kemiklerinden alınır ama bu kalsiyum dişlerden alınmaz. Dişlerden kalsiyum çözülmesi olmamaktadır.

Hamilelikte sıkça çürükler ve diş eti problemleri görülmektedir. Hamilelikte diş işlemleri 2.trimesterde uygulanabilmektedir. 1. trimester ve 3. trimesterde dental işlemler uygulanamamaktadır. 1. Trimester dönemi bebeğin organlarının oluştuğu dönem olduğundan ilaç ve röntgen uygulamaları bebeğin organlarında kalıcı bir hasara neden olacaktır. 3. trimester döneminde ise erken doğum riski ve annenin ünitte rahat oturamaması ve hatta yanlış konumlandırılırsa v.cava inferior denilen ana damara baskı olabileceğinden tercih edilmemektedir. Dental işlemler ikinci 3 aya ertelenmelidir. Hamilelikte diş işlemleri olarak acil tedaviler tercih edilmelidir. Çürümüş ağrılı dişler, diş eti iltihaplarına tedavi uygulanmaktadır. Diş beyazlatma işlemi, lamine ve protez işlemleri gibi estetik işlemler hamilelik sonrasına ertelenmelidir. Planlı hamileliklerden önce muhakkak bir diş hekimine muayene olunup potansiyel sorunlar ortadan kaldırılmalıdır. Diş taşları ve çürükler ağızdan elimine edilmelidir. Hamileliğin 2. ayından itibaren 8. ayına kadar hamilelik gingivitisi denilen diş eti iltihabı görülebilmektedir. Hamilelik gingivitisi progesteron ve östrojen hormonlarının artmasıyla beraber diş etlerinde görülen kızarıklık ve kanamalı iltihabi durumdur. Diş etlerinde hamilelikten önce bulanan iltihabi durum hamilelik gingivitisinin şiddetini arttırabilmektedir.

Hamilelik gingivitisinde hamileliğin 2. trimesterinde plaklar ve diş taşları elimine edilmelidir. Diş etinin iltihabı durumunda vücut Prostoglandin E2 adı verilen vücut salgısı oluşur. Bu salgı aynı zamanda doğum zamanında da vücut tarafınsan sentezlenir. Diş eti iltihabı sonucu biriken Prostoglandin E2 miktarı doğumu başlatıp erken doğum ve düşük doğum ağırlığı riskini arttırmaktadır. Diş eti iltihabını engellemek için düzenli şekilde dişler fırçalanmalı ve hamilelikten önce diş hekiminize muayene olunmalıdır. Hamileliğin özellikle ilk dönemlerinde oluşan mide bulantıları diş fırçalama alışkanlığını azaltmaktadır. Sürekli olarak kusma halinin olması da ön dişlerin arka yüzeylerinde erozyonla yol açabilmektedir. Kustuktan sonra dişler su ile mide asidinden arındırılmalıdır. 30 dakika içinde dişler fırçalanmamalıdır. Bu süre geçtikten sonra dişler fırçalanabilir. Hamilelikte diş işlemleri ağrısız olmalıdır. Ağrılı işlemler annede stres oluşturacak ve doğumu tetikleyecektir. Diş hekimliğinde dişi uyuşturmak için lokal anesteziler kullanılmaktadır. Diş hekimliğinde kullanılan lokal anestezilerin hamilelik durumunu etkileyici veya bebeğe zarar verici bir etkisi yoktur. Antibiyotik ve ağrı kesici kullanılması gereken durumlarda parasetamol türevi bir ağrı kesici ve penicilin türevi bir antibiyotik tercih edilmelidir. Bu ilaçlar güvenli ilaçlardır. Tetrasiklin türevi antibiyotiklerden kaçınılmalıdır. Tetrasiklin türevi antibiyotikler bebeğin dişlerinde “tetrasiklin renklenmesi” denilen lekeleri oluşturacaktır. Diş çekimi veya çürük ağrılı dişlere kanal tedavisi uygulanacağı zaman röntgen alınması gerekebilmektedir. Eğer röntgen alımı zorunlu ve dental işlem acilse, koruyucu kurşun önlük altında düşük dozda tek seferde sadece tek dişi kapsayan röntgenler alınabilmektedir. İşlem acil değilse röntgen işlemi ve dental işlem ertelenmelidir.

Beyaz Işık Ağız Diş Sağlığı polikliniklerinde hamilelikte diş işlemleri tamamen güvenilir bir şekilde, hem annenin hem bebeğin sağlığı gözetilerek uygulanmaktadır. Beyaz Işık Ağız Diş Sağlığı polikliniklerinde hamilelikte diş sağlığının nasıl korunması gerektiği planlı hamilelik düşünen hastalarımıza anlatılmaktadır. Beyaz Işık Ağız Diş Sağlığı polikliniklerinde kadın doğum uzmanları ile konsültasyon yapılarak gereken tüm önlemler alınmakta ve sorunsuz bir acil tedavi planlanmaktadır. Beyaz Işık Ağız Diş Sağlığı polikliniklerinde hamile hastalarımıza gereken önemi vererek onların ağrılı ve sıkıntılı durumlarını deneyimli, bilgili ve uzman kadromuzla geçirmekteyiz.

hamilelikte diş işlemleri
Müşteri Hizmetleri
1
Beyaz Işık
Merhabalar Size Nasıl Yardımcı Olabiliriz ?