DİŞ TELİ TAKILDIKTAN SONRA DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER?

“Diş teli takıldıktan sonra dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?” sorusu sürekli karşımıza çıkan ve en çok merak edilen konu. Bu Yazımızda sizlere Diş teli takıldıktan sonra dikkat edilmesi gerekenler nelerdir? anlatacağız.

DİŞ TELİ TAKILDIKTAN SONRA DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER?

Tel tedavisi olarak bilinen sabit ortodontik tedaviler iki aşamadan oluşur. Bunun ilki tellerin ağızda olduğu aktif tedavi iken, ikincisi teller cıkartıldıktan sonra başlayan koruma/ retansiyon tedavisidir. İki aşamada dikkat edilmesi gereken noktalar farklılık gösterir.

Diş teli takıldıktan sonra dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?

Aktif dönemde, tedavinin planlanan şekilde ve sürede tamamlanabilmesi için tedaviye başlayan hastalarımızın tedavileri süresince ağız hijyenlerine, yediklerine içtiklerine dikkat etmeleri ve verilen lastikleri ortodotistlerinin önerdiği şekilde takmaları gerekmektedir. 

Telleri taktığımız seansta hastalarımıza ortodontik diş fırçası, tek demet fırça ve arayüz fırçası reçete etmekteyiz. Bunun sebebi, normalde pürüzsüz olan diş yüzeyinde çiğneme sırasında da doğal bir temizlik sağlanırken; braketlerin girintili çıkıntılı yapılarının, gıdaların takılabileceği retantif alanlar oluşturabilmesi ve dişlerin temizliğinin zorlaşmasıdır. Hastaların ortodontik fırça ile dişlerini fırçaladıktan sonra tek demet ve arayüz fırçaları ile tellerin altlarına ve braketlerin çevresine girerek buradaki gıda artıklarını ve diş plağını uzaklaştırmaları gerekmektedir. Bu gerçekleştirilmediği zaman diş eti iltahabı oluşmakta ve tedavi etkilenmektedir.

Diğer bir dikkat edilmesi gereken husus da yediklerine ve içtiklerine dikkat etmeleridir. Bunları maddeleyecek olursak:

1. Tedavi süresince sert kabuklu çekirdekli gıdalar tüketilmemelidir. Kiraz, erik, zeytin gibi çekirdekli besinler çekirdeği çıkartıldıktan sonra tüketilebilir. Ancak patlamış mısır gibi ne zaman içinden sert bir parça geleceğini bilemediğimiz gıdalar tedavi süresince tüketilmemelidir. 

2. Fındık, fıstık, badem gibi sert gıdalar tüketilmek istenirse bütün halinde değil düvülüp daha küçük parçalara ayrıldıktan sonra yenmelidir.

3. Sert gıdalardan uzak durulmalıdır; örneğin ekmek kızartılmadan, et yumuşak pişmiş olarak ya da simit gibi sert olabilecek gıdalar yumuşatılarak tüketilebilir. 

4. Asitli gıdalar mineye zarar verip braket yapıştırıcısının etkinliğini azalttığı için tüketilmemelidir. 

5. Sakız, jelibon, lokum vb yapışkan gıdalardan uzak durulmalıdır. 

6. Bütün gıdalar yumuşak bir şekilde, küçük lokmalarla, sağ ve sol taraf eşit kullanılarak tüketilmelidir.

7. Son olarak da ısırma kuvvetiyle ön dişlerdeki braketlerin kopmaması için sert ya da yumusak fark etmeksizin dişlerle ısırma koparma yapılmamalıdır. Elma, armut, dürüm, tost vb gıdalar el ya da bıçak ile kesildikten sonra küçük lokmalar halinde tüketilmelidir. 

Tel tedavilerinin büyük bir çoğunluğunda lastik kullanımı gerekir. Hastaların tedaviye katılımının ve uyumunun gerektiği lastik kullanımında, lastiklerin ortodontistlerin belirttiği şekilde kullanılmaması, ne yazık ki tedavileri uzatmakta ve hatta bazı durumlarda tedavinin başarısız olmasına sebep olmaktadır. 

Ortodontik tedavilerin retansiyon döneminde hastalarımızın dişlerinizin bozulmaması için iki yöntem uygulayabilmekteyiz; koruyucu plaklar ya da içten koruyucu teller.. Dişlerin bozulmaması için verilen plaklar teller çıkartıldıktan sonra “Tedavi bitti” düşüncesi ile ortodontistin önerdiği şekilde takılmazsa dişlerdeki bozulma kaçınılmazdır. Hastalarımıza bunu bilinciyle plaklarını iyi takmalarını önermekteyiz .

Diş teli takıldıktan sonra dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?