Diş Eti Kanaması

Beyaz Işık

Diş Eti Kanaması

Diş eti kanamaları diş etindeki yavaş ilerleyen hastalıkların bir belirtisidir. Bu durum devam ederse dişin kemik desteğinin kaybına ve nihayetinde diş kaybına yol açabilir. Dişleri fırçalarken diş etlerinin kanaması oldukça sık rastlanan bir durumdur. Diş eti kanamasının birçok nedeni olabilir. Diş eti kanamalarının başlıca nedeni diş eti kenarlarında plak birikmesidir. Bu birikme, gingivitis veya iltihaplı diş etleri olarak adlandırılan bir duruma neden olur.

Diş eti kanaması

Plak, tartar içine sertleşince kanamaya ve periodontitis olarak bilinen daha gelişmiş bir diş eti ve çene kemiği hastalığına yol açar.
Diş etlerinin kanaması dişleri çok kuvvetli bir şekilde fırçalamak veya doğru şekilde takılmayan takma dişler kullanmaktan da kaynaklanabilir.

Diş eti kanaması, en fazla diş fırçalama esnasında kan görülmesi olarak fark edilir. Bununla beraber diş eti kanamasına yol açan durumların farklı belirtileri olarak bazı hassasiyet sorunları da ortaya çıkabilir. Sıcak ve soğuk yiyecek ve içecekleri tüketirken diş etinde hissedilen sızlama, yiyecekleri çiğnerken diş etinde baskı hissetme, diş etinin normal renginden daha kırmızı olması ve buna bağlı olarak oluşan şişme, kullanılan protezlerin diş etlerini aşırı derecede sıkma başlıca diş eti kanaması belirtilerindendir.

Diş eti kanamalarının sebepleri olarak K ve C vitamini eksiklikleri, kan sulandırıcı gibi bazı ilaçların kullanımı kanama ya da pıhtılaşma bozuklukları, enfeksiyonlar, hormonal değişiklikler (hamilelik, ergenlik dönemi), uygun yapılmamış dolgu ve kaplamalar gösterilebilir.
Kanama görülen diş eti daha kırmızı, yumuşak, ödemli bir hal alır. Dokunmaya karşı hassastır ve kötü bir ağız kokusuna yol açar.

Diş eti kanaması, diş eti hastalıklarının ilk aşamasıdır. Yaygın belirtileri arasında diş etinin hassaslaşması ve kızarması vardır. Zamanla diş etinde meydana gelen plakların temizlenmemesi ile oluşur ve bu plaklar bakterilerin üremesine yol açar ve iltihaba neden olur. Bu nedenle diş etlerinde hassasiyet ve kırmızı renk değişimi meydana geldiğinde bir uzmana danışarak hastalığın ilerlemesine fırsat verilmeden tedavi edilmelidir.

Bazı ilaçların kullanımında, yan etki olarak diş etlerinin kanaması görülebilir. Özellikle kan sulandırıcı ilaçlar kan pıhtılaşmasını zorlaştıracağından diş eti kanamasını kolaylaştıracaktır. Bu sorunun meydana gelmemesi için kullanılacak ilaçların uzman kontrolünde alınması, bu kişilerde daha hassas ağız bakım ürünlerinin tercih edilmesi gerekir. Günlük kullanılan ağız bakım ürünlerinin değiştirilmesi de diş eti kanamasına neden olabilir. Ağız temizliğinde rutinin dışına çıkılması bazen diş etinin kanamasına neden olur, bu gibi durumlarda bir uzmana gözükmek ve eski rutine dönmek gerekebilir.

diş eti kanaması için ne yapılmalıdır
Müşteri Hizmetleri
1
Beyaz Işık
Merhabalar Size Nasıl Yardımcı Olabiliriz ?