Diş çektirmek acılı bir işlem midir ?
“Diş çektirmek acılı bir işlem midir ? ” sorusu sürekli karşımıza çıkan ve en çok merak edilen konu. Bu Yazımızda sizlere Diş çektirmek acılı bir işlem midir ? anlatacağız.
Diş çektirmek acılı bir işlem midir ?
Diş çektirmek acılı bir işlem midir sorusu diş hekimlerinin her gün karşılaştığı bir sorudur. Günümüzde diş çekimi işlemine çok nadir rastlanmaktadır. Gelişen teknoloji ile beraber diş çekimlerinin önüne geçilmektedir. Dişin kurtarılamayacağı durumlarda diş çekim kararı verilmektedir.
Toplumumuzda diş çekiminden sürekli korkulmuş ve bu korkudan dolayı diş çektirmek acılı bir işlem midir sorusu sorulmuştur. Diş çektirmek acılı bir işlem midir sorusuyla korkularını belli eden hastaları rahatlamak diş hekiminin görevidir. Diş çekimi kurtarılma şansı kalmamış dişlere uygulanmaktadır. Madde kaybının geri döndürülemeyecek kadar yüksek miktarlarda olması,dişin mevcut kemik desteğinin kaybolması ve azalması sonucu dişte görülen mobiliteler, dişlerde uzun süreli enfeksiyona bağlı apse ve kist oluşumu diş çekimini gerektiren yöntemlerdir. Diş çekimiyle beraber oluşacak fonksiyon, fonasyon ve estetik kaybının yerine getirilmesi de gereklidir. Diş çekimi endikasyonu konulurken bu kayıp da değerlendirilerek hastaya en uygun tedavinin gerçekleştirilmesi sağlanmaktadır. Diş kayıplarını gidermek için implant, kaplama veya hareketli protezler gibi tedaviler seçilmektedir. Kaç tane dişin çekildiği, çekilen dişin yanlarındaki dişlerin durumu ve maddi imkanlar bu tedavilerin seçimini sağlamaktadır. İmplant tedavisi en güncel tedavidir. Yandaki dişlere zarar verilmediği için en çok tercih edilen yöntemdir. Diş çekiminden sonra kemik durumu izin veriyorsa aynı anda implant tedavisi uygulanabilmektedir. Diş çekimiyle birlikte yapılan implantların kemiğe kaynaşması daha iyi olmaktadır. Kaplama tedavisi daha çok implant yapılamadığı, implant fobisinin olduğu veya diş çekim boşluğunun yanlarındaki dişlerin çok büyük restorasyonlara sahip olduğu durumlarda tercih edilmektedir. Diş çekildikten sonra diş çekim soketi denilen bir boşluk oluşmaktadır. Bu boşluğun dolduktan sonra eski seviyesinden bir miktar aşağı çökmektedir. Kaplama tedavisini uygulayabilmek için bu boşluğun dolması beklenmelidir. Genellikle bir ay gibi bir sürede bu boşluk dolmaktadır. Hareketli protezler diş boşluklarını diğer dişlerden veya damaktan destek alarak dolduran takıp çıkarılabilen protez unsurudur. Yemeklerden sonra muhakkak altı temizlenmeli ve gece yatmadan önce çıkarılarak su içine konmalıdır.
Beyaz Işık Ağız Diş Sağlığı polikliniklerinde diş çektirmek acılı bir işlem midir sorusu hekimlerimiz tarafından hastalarımıza anlatılmakta ve onların rahatlatılması amaçlanmaktadır. Beyaz Işık Ağız Diş Sağlığı polikliniklerinde lokal anestezi altında yapılan çekim işlemi tamamen acısız olarak gerçekleştirilmektedir. Beyaz Işık Ağız Diş Sağlığı polikliniklerinde diş çekiminden sonra hastaya yapması gerekenler anlatılmakta, ilaç gerektiren durumlarda ilaç yazılarak diş çekiminden sonra oluşabilecek ağrılar azaltılmaktadır. Kanamayı engellemek için çekim yerine tampon konularak hastanın dişleri ile pres yapması istenir. Bölgede oluşan pıhtı iyileşmeyi tetikleyecektir. Gereken durumlarda dikiş atılabilmektedir.