ÇÜRÜK DİŞ ÇEKİMİ
“Çürük Diş Çekimi ” sorusu sürekli karşımıza çıkan ve en çok merak edilen konu. Bu Yazımızda sizlere Çürük Diş Çekimi ni anlatacağız.
ÇÜRÜK DİŞ ÇEKİMİ
Çürük diş çekimi bütün hastaların korkulu rüyası olmuştur. Çürük diş çekimi denildiğinde dolgu, kaplama tedavilerini uygulayamayacağımız kadar harap olmuş dişlerin çekimini düşünebiliriz. Çürük, sağlam diş dokusunun diş üzerindeki bakterilerin ürettiği asitle birlikte çözünmesi sonucu oluşan geri döndürülemez bir hastalıktır. Çürük dişler muhakkak tedavi edilmelidir. Uzun süre tedavi edilmeyen çürük dişlerde ağrı oluşup hayat kalitenizi azaltabilir.
Çürük dişler diş hekimlerinin en sık karşılaştığı diş hastalığıdır. Toplumda dişe verilen önemin az olmasının bu oranın yüksek olmasında etkisi büyüktür. Çürük dişlere sahip olan hastalarda ağız kokusu, dişlerde soğuk sıcak hassasiyeti, spontan şekilde başlayan diş ağrıları, dişlerin kırılması şikayetleri görülmektedir. Çürük dişlerin tedavisi 3 şekilde olmaktadır. Bu işlemler dolgu tedavisi, kanal tedavisi ve diş çekimidir. Hangi işlemin uygulanacağının kararını diş hekimi radyolojik muayene ve ağız içi muayenesi sonucunda karar vermektedir. Çürüyen diş dokusunun derinliğine göre tedaviler değişkenlik göstermektedir. Çürük doku dişin sinirine kadar ilerlemediyse dolgu tedavisi, çürük doku dişin sinirine kadar ilerlediyse kanal tedavisi işlemi uygulanır. Çürük diş çekimi hekimlerin en son tercih ettiği işlemdir. Günümüzde ilerleyen teknoloji ile birlikte dişlerin çekim kararı çok az verilmektedir. Diş çekim kararı kalan sağlam dokunun uygulanacak dolgu işlemi veya kaplama tedavisi için yetersiz görüldüğü durumlarda uygulanır. Restore edilemeyecek dişler, dişin kökünün çürüdüğü dişler, dişteki çürüğün büyüklüğünden ötürü dikey şekilde kırılmış dişlerde diş çekimi endikedir. Diş çekim işlemi öncesinde hastanın sistemik hastalığı olup olmadığı sorgulanır. Diş çekim işlemi kanamalı bir işlem olduğu için hastanın kan sulandırıcı kullanıp kullanmadığı önemlidir. İşlem öncesi lokal anestezi uygulanır. Diş uyuştuktan sonra ağrı kontrolü yapılır. Hasta ağrı hissetmezse çürük diş çekilir. Diş çekim işleminden sonra dişin kökünde iltihap varsa muhakkak temizlenmelidir, temizlenen kemikte açıklık büyükse dikiş atılması elzemdir. Çekim işlemini takiben çekim soketine spanç koyulmalı, hasta bu spancı 30-40 dakika boyunca ısırmalıdır. Çekim sonrasında tükürmek, gargara yapmak, kürdanla çekim bölgesini kurcalamak, pipetle içecek içmek yasaktır. Çekimden sonra 1 hafta boyunca ağrı geçmiyorsa çekim soketindeki pıhtı bozulmuş demektir. Bu durumda hasta en kısa sürede diş hekimine uğramalıdır.
Beyaz Işık Ağız Diş Sağlığı polikliniklerinde deneyimli uzman kadrosu sayesinde çürük diş çekimi tedavisi yapılmaktadır. Diş çekim işlemi muayeneyi takiben Beyaz Işık Ağız Diş Sağlığı polikliniklerinde aynı günde uygulanmaktadır. Hastalarımıza bu işlemi ağrısız, steril aletlerle uygulamaktayız. Beyaz Işık Ağız Diş Sağlığı polikliniklerinde oluşan çekim sonrası oluşan boşluğa kemik kalitesi yeterliyse aynı günde implant tedavisi uygulanarak uzun süreli dişsizlik durumunun önüne geçilmektedir. Beyaz Işık Ağız Diş Sağlığı polikliniklerinde hastalarımıza işlem sonrası yapılması gerekenleri detaylı bir şekilde hastamıza anlatarak, gerekli ilaçları reçete etmekteyiz. Bu sayede komplikasyon riskini en düşük seviyede tutarak operasyon sonrasını konforlu hale getirmekteyiz.