ÇENE AĞRISI NEDEN OLUR ?
“Diş Ağrısı neden olur? ” sorusu sürekli karşımıza çıkan ve en çok merak edilen konu. Bu Yazımızda sizlere Diş Ağrısı neden olur? anlatacağız.
ÇENE AĞRISI NEDEN OLUR ?
Çene ağrısı neden olur? Çene ağrısı en sık görülen ağrı çeşitlerinden biridir ve biz diş hekimlerine çene ağrısı neden olur sorusu sıkça sorulmaktadır. Ağrı özellikle alt çenede görülen farklı irritasyonlara tepki şeklinde karşımıza çıkan bir problemdir. Çene ağrısı dendiğinde yumuşak dokuda, sert dokuda ve bağ dokuda görülen problemler olarak karşımıza çıkmaktadır. Konuşma, yutkunma ve beslenmede kısıtlamalara yol açabilen bir durumdur.
Çene ağrısı neden olur? sorusunu cevaplamak için teşhis ve fiziksel muayene çok önemlidir. Eklem hastalıklarından, kas problemlerine, diş ve diş eti rahatsızlıklarından sinüs adı verilen vücut boşluklarına kadar pek çok sıkıntı çene ağrılarına neden olabilmektedir. Ağrı olan durumlarda yaygın bir ağrı, yüzde şişlik, yüksek ateş, diş ağrısı, dişte apse gelişimi, çenenin hareketinin kısıtlanması, kulaklara ve boyuna kadar ilerleyen ağrılar görülebilmektedir.
Çene ağrısı neden olur diye sorulursa bunlar diş ağrıları, uzun süreli diş ağrısına bağlı olarak dişin apse yapması, sinüzit, gece uykusunda diş sıkma ve dişleri gıcırdatmaya bağlı olarak görülen kas ve eklem ağrıları, sinir iletimindeki bozukluklar nedeniyle oluşan nöropatik ağrılar, çene kemiğinin içinde büyüyen diş kaynaklı veya diş kaynaklı olmayan tümöral ve kistik oluşumlar, çene kemiğine gelen sert darbeler sonucu oluşan kırık ve çatlaklardan kaynaklıdır.
Çene ağrılarını gidermek için öncelikle çene ağrısına neyin neden olduğunu iyi tespit etmek gerekmektedir. Hastadan düzgünce anamnez alınarak bütün hastalıkları öğrenilmelidir. Sonrasında radyolojik olarak durum değerlendirilerek sorun tespit edilmektedir. Sorun tespit edildikten sonra sorunun tedavisine geçilerek ağrı giderilmeye çalışılmaktadır. Ağrı çene kemiğinde travmaya bağlı veya yapısal bir bozukluk kaynaklı ise cerrahi operasyonlarla tedavi edilmelidir. Ağrı yı bruksizm ( diş sıkma) kaynaklı ise gece plağı uygulaması, botoks uygulamaları, kas gevşetici ilaçlar ve kaslara soğuk sıcak kompresle beraber sıkı takip ile değerlendirilmelidir.
Çenede diş ağrısı ve apse görülmesi durumunda gerekirse medikament kullanımı ile sorun yaratan dişin kanal tedavisi veya çekimi yapılarak çene ağrısı giderilmektedir. Gereken durumlarda apse drenajı da yapılarak ağrı azaltılıp hasta rahatlatılmaktadır. Sinüzit görülmesi durumunda eğer sinüzitin nedeni dental kaynaklı değil ise kulak burun boğaz uzmanına hasta konsülte edilmektedir. Çene kemiğinde tümöral ve kistik oluşumların olması durumunda marsupiyelizasyon veya enükleasyon tedavileri uygulanarak oluşuma müdahale edilir ve doku örneği alınarak muhakkak patolojiye yollanılmaktadır. Nöropatik ağrısı olan hastalarda karbamezapin kullandırılarak sinirin ağrısının azaltılması veya siniri öldürmek için alkol enjekte edilerek ağrının geçmesi amaçlanmaktadır.
Beyaz Işık Ağız Diş Sağlığı polikliniklerinde çene ağrısı neden olur sorusu, nasıl geçeceği ve uygun tedavi şekilleri hastalarımıza muayene sonucu açıklanmaktadır. Kliniklermiz de dental kaynaklı problemler lokal anestezi altında ağrısız bir şekilde geçirilmektedir. Beyaz Işık Diş polikliniklerinde çene ağrısı kaynaklı problemlerin tespitinde son teknoloji teşhis yöntemleri kullanılarak hastalarımızın sıkıntılı durumları çözülmektedir.