BÜTÜN YİRMİ YAŞ DİŞLERİ ÇEKİLMELİ Mİ?

“Bütün yirmi yaş dişleri çekilmeli mi? ” sorusu sürekli karşımıza çıkan ve en çok merak edilen konu. Bu Yazımızda sizlere Bütün yirmi yaş dişleri çekilmeli mi? anlatacağız.

BÜTÜN YİRMİ YAŞ DİŞLERİ ÇEKİLMELİ Mİ?

Günümüzde bütün yirmi yaş dişleri çekilmeli mi sorusu biz diş hekimlerine bolca sorulmaktadır. Yirmi yaş dişleri insanoğlunun çevreye olan adaptasyonu sonucunda çenelerin küçülmesi ile ağız içinde kullanımına gereksinim duyulmayan dişlerdir. Normal diş boyutuna benzer oluşum gösterdiklerinde ve ağız içinde doğru konumda sürme gerçekleştiğinde çekimi, dişin arkta kullanımına bağlı olarak değişiklik göstermektedir.

bütün yirmi yaş dişleri çekilmeli mi?

Bütün yirmi yaş dişleri çekilmeli mi diye düşünüldüğünde belli başlı kriterler ortaya çıkmaktadır.Yirmi yaş dişleri ağız içerisinde üç farklı şekilde görülebilmektedir. Bunlar kemik ve dişeti içerisine tamamen gömülü olma durumu, yarı gömülü olma durumu ve ağız içerisine tamamen sürmüş halde bulunmasıdır. Tamamen gömülü yirmi dişlerde sürme pozisyonu ve komşu doku ve dişlerle ilişkisi açısından değerlendirilir. Komşu dişlerde köklerde rezorbsiyona ve diş dokularında harabiyete (çürümelere) neden olabilmektedir. Yarı gömülü yirmi yaş dişlerinde dişlerin ağız içi sıvılarla ve bakterilerle teması ve ağız içerisinde geride olmasından dolayı yeteri kadar temizlenememesi sonucunda dişlerde çürümeler meydana gelebilir çünkü Aynı zamanda dişin bulunduğu folikülde enflamasyon oluşabilir. 5 mm ve üzerine çıktığı durumlarda perikorinit denilen tablo ortaya çıkmaktadır.

Ağız içine tamamen sürdüğü durumlarda hijyen eksikliğine bağlı olarak yirmilik dişlerde çürüme meydana gelebilir veya yirmilik dişin açısının yanağa doğru olduğu durumlarda yanaklarda deformasyona yol açabilir. Bütün yirmi yaş dişleri çekilmeli midir sorusuna geldiğimizde ise bütün yirmi yaş dişlerinin çekilmesi mecburi değildir. Semptom göstermeyen, çevre dokularına zarar vermeyecek, ağrısı olmayan, iltihabi dokulara sahip olmayan asemptomatik yirmilik dişlerin çekilmesine gerek yoktur. Yirmilik dişlerin çekimi hastaları en çok korkutan işlemdir. Bundan dolayı uzun süre gelmemelerine bağlı olarak harabiyet miktarı artmaktadır. Düzenli muayenelerle yirmilik yaşların pozisyonları değerlendirilmeli ve eğer sıkıntılı bir durum oluşacaksa harabiyet miktarı artmadan çekim yapılmalıdır. Yirmilik dişlerin çekimi lokal anestezi altında ağrısız bir şekilde gerçekleşmektedir.

Yirmilik çekiminden sonra gereken durumlarda bir günlük veya iki günlük raporlar yazılabilmektedir. Tam gömülü yirmilik çekimlerinde dişeti ve kemik dokusu kaldırılacağından steril ortamda gerçekleştirilmelidir. Yirmilik dişlerin çekiminden sonra gerekli medikamentler uygulanarak post operatif sürecin ağrısız ve sıkıntısız geçmesi amaçlanmaktadır.

Beyaz Işık Ağız Diş Sağlığı polikliniklerinde bütün yirmi yaşlar çekilmeli mi sorusu hekimlerimize iletildiğinde ağız içi muayene ve radyolojik muayene sonucu bu soru cevaplanmaktadır. Kliniklerimiz de yirmilik yaşların çekimi tamamen steril ortamda, ağrısız şekilde gerçekleştirilmektir. Beyaz Işık Diş polikliniklerinde çekim sonrası gereken ilaçlar reçete edilerek ağrısız bir işlem sonrası gerçekleştirilmektedir. Yirmilik yaşların çekiminden sonra ağız hijyenine çok dikkat edilmelidir. Şişlik ve morarma görülebilecek komplikasyonlardandır. Buz uygulanarak şişliğin ve ağrının minimum olması amaçlanmaktadır.

bütün yirmi yaş dişleri çekimi