Kanal tedavisi yapılan diş neden ağrır?

Beyaz Işık

Kanal tedavisi yapılan diş neden ağrır?

Kanal tedavisi yapılan diş neden ağrır, ağrı durumu ne zamana kadar normaldir ve ne şiddette bir ağrı normal karşılanır? Bu sorular hastalar tarafından çokça sorulan bir sorudur ve kanal tedavisi hakkında hastaların önyargıya kapılmasına neden olur.

Kanal Tedavisi

Kanal tedavisi yapılan diş neden ağrır sorusuna cevap vermek için ilk olarak kanal tedavisinin ne olduğunu ve ne amaçla yapıldığını anlamak gerekir. Kanal tedavisi yapılan diş neden ağrır sorusuna cevap verecek olursak da bunun için de diş dokularını bilmemiz gerekir. Diş dokuları kabaca dışardan içeriye doğru mine dentin ve pulpa dokularından oluşur. Dişler çürürken de bu sırayla çürük ilerler. Yani ilk olarak mine, sonra kavite dediğimiz boşluk doku artınca dentin ve en son da pulpa dediğimiz yani damar sinir paketlerinin bulunduğu yere ulaşır. Bu noktada artık olay geri dönüşümsüzdür ve yapılması gereken dolgu yerine kanal tedavisidir. Kanal tedavisi iltihaplı pulpa yani sinir dokusunun tamamen çıkartılıp, çeşitli aletlerle kök kanal sistemindeki mikroorganizmalarının elimine edilip, sızdırmaz bir şekilde doldurulmasıdır. Bu tedavi sürecinde çeşitli döner alet sistemleri, çeşitli dolum ve tıkaç materyalleri ve ayrıca kanal içi kullanılan ilaçlar kullanılır. Bu materyaller ve malzemelerin belirli bir standardın üstünde olması gerekmektedir. Bu tedavi yapılırken de vücutta yapılan her tedavide olduğu gibi oradaki dokuda da iyileşme için zamana ihtiyaç duyulur, ilk birkaç gün oradaki doku tedaviye reaksiyon verir ve yavaş yavaş iyileşme fazına geçilir. Kök kanalının ucu yani apeks dediğimiz bölge tedaviden sonraki birkaç gün hassaslaşır ve bu birkaç gün ağrı normaldir. Fakat hastaların birkaç gün o bölgeyi kullanmamaları, ilgili dişin ve genel ağız hijyeninin yeterli bakılması ve gerektiği durumlarda ağrı kesici kullanılarak o ağrı elimine edilebilir ve kontrol altına alınabilir. İlerleyen dönemde ise ağrı, dokunun kendini toparlamasıyla kaybolur ve tamamen kesilir. Eğer ağrı devam ederse eğer bu tedavinin eksik ve yetersiz yapıldığı anlamına gelir ve retreatment dediğimiz tekrardan kanal tedavisi yaptırmak gerekir. İltihaplı dokunun tamamen çıkartılması gerekir fakat başarı şansı ilk kez yapılan kanal tedavisine göre nispeten daha azdır. Bu yüzden ilk yapılan kanal tedavisinde çok titiz ve dikkatli çalışılması gerekir aksi takdirde dişin çekimi gerekebilir ve günümüz standartlarında artık çekim en son ve istenmeyen bir tercihtir.

Diş Ağrısı İçin Öneriler

Beyaz Işık Ağız Diş Sağlığı polikliniklerinde kanal tedavisi yapılan diş neden ağrır sorusunu bu alanın uzmanı olan hekimler tarafından hastalara detaylıca açıklanmakta ve yine tedavi dikkatli ve titiz bir şekilde uzman hekimler tarafından yürütülmektedir. Beyaz Işık Ağız Diş Sağlığı polikliniklerinde kanal tedavileri için son teknoloji, kendini ispatlamış ve dünya çapında uzman denetimlerden tam not almış aletler kullanılmakta, tedavi süreci ise olması gereken prosedürler doğrultusunda yürütülmektedir. Tedaviden sonra ise yine süreç belirli kontroller doğrultusunda uzman hekim tarafından kontrol edilmektedir.

Müşteri Hizmetleri
1
Beyaz Işık
Merhabalar Size Nasıl Yardımcı Olabiliriz ?